Prof. Dr. Görsev Yener

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Nöroloji Anabilim Dalı

Konuşma Başlığı: Nörodejeneratif Hastalıklarda Kognitif Nörofizyoloji

Abstract:

Bu konuşmada çeşitli nöropsikiyatrik, özellikle Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarda ve yaşlanma sürecinde EEG (Elektroensefalografi) bulgularının beyin işlevlerindeki değişikliklerle ilişkisi tartışılacaktır. 

Son yıllarda nörodejeneratif hastalıkların tedavisindeki gelişmeler, bu hstalıkların erken dönemde tanınmasını ve biyobelirteç arayışını arttırmıştır. EEG, non-invaziv, düşük maliyetli, zaman çözünürlüğü yüksek biçimde beyin aktivitesini yansıtan bir yöntemdir. EEG kayıtları sayesinde, hastaların beyin dalgalarındaki anormallikler ve beyin bölgeleri arasındaki bağlantılardaki zayıflamalar gibi önemli bulgular elde edilmiştir. Bu bulgular, hastalıkların patofizyolojisi hakkında daha derin bir anlayış sunarak, erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. EEG’nin istirahat halinde veya bir olay sonrasında çekilmesi farklı beyin ağlarının aktivasyonuna işaret eder.

Alzheimer hastalığında, hastalığın ilerlemesiyle EEG incelemelerinin gerek istirahat sırasında gerekse olaya ilişkin potansiyeller/osilasyonlarda değişiklikleri ortaya konmuş; ayrıca özellikle güç değişikliklerinin beyin hacmindeki azalmayla ilişkili olduğu bulunmuştur. Parkinson hastalığında ise, güç değişiklikleri yanısıra olasılıkla subkortikal yapıların erken dönemde nöronal dejenerasyonuna bağlı faz değişiklikleri dikkati çekmiştir.

Depresyon, osbesif kompulsif bozukluk ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklarda grubumuzun saptadığı EEG değişiklikleri bu hastalıkların nörofizyolojik temellerini daha iyi anlamamızı sağlamıştır.

Using EEG, the course of neuropsychiatric disorders can be monitored and the response to treatment can be evaluated. In conclusion, his research on EEG findings may contribute significantly to our better understanding of the neurophysiological basis of neuropsychiatric disorders and to evaluate treatment strategies for these disorders.


Biyografi

Biyofizik alanında doktora yapmış, demans ve nörodejeneratif hastalıkların elektroensefalografisi üzerine çalışan bir davranış nöroloji uzmanıyım. Nöroloji uzmanı olduktan sonra 1993'te UCLA'da davranış nörolojisi uzmanlık eğitimimi tamamladım. Türkiye'ye döndükten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi'nde demans polikliniğini kurdum ve Türkiye'deki öncü kliniklerden biri oldum. Aynı zamanda 1997 yılında İstanbul'da Türkiye Alzheimer Derneği'nin kurucuları arasında yer aldım ve 2000 yılında İzmir şubesinin kurucu başkanı oldum. Dokuz Eylül Üniversitesi demans polikliniği, bakım verenlerin bakımı, eğitim programları, hükümet işbirlikleri konusunda birçok yüksek lisans veya doktora tezinin üretilmesine yardımcı oldu. 1995 yılından beri birçok ilaç klinik çalışmasında saha baş araştırmacısı ya da ülke koordinatörü olarak çalıştım. Alana yaptığım diğer katkılar arasında Sağlık Bakanlığı'nda ülke için bir demans protokolü hazırlanmasında komisyon üyesi olarak görev yapmak da vardı. Nöroloji ve sinir bilimleri bölümlerinde demans ve ilişkili bozukluklar alanında biyobelirteçler, deneysel çalışmalar, olaya ilişkin potansiyeller, davranışsal/bilişsel ölçekler, sanal gerçeklik testlerinin geliştirilmesi konularında yaklaşık 30 tezin danışmanlığını yaptım.

Yaklaşık 15 yıl önce DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde temel bilimciler ve klinisyenler arasında köprü kuran nörobilim bölümünü kurduk. DEÜ Demans Merkezi 2010 yılında Avrupa Alzheimer Hastalığı Konsorsiyumu'nun mükemmeliyet merkezlerinden biri haline geldi. JPND girişiminde Avrupa Birliği'ndeki Türk ulusal fon ajansının (TÜBİTAK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) temsilcisi olarak görev yaptım. Merkezimiz, başta İtalya, Fransa, İrlanda ve ABD olmak üzere Avrupa'daki birçok merkezle işbirliği yaptı. Yakın zamanda, The Alzheimer's Association International Society to Advance Alzheimer's Research and Treatment (ISTAART) elektrofizyoloji program başkanlığına seçildim ve 2021 yılında Avrupa Nöroloji Akademisi (EAN), ALS ve FTD çalışma grubu yürütme komitesine seçildim. Halen, İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tam zamanlı öğretim üyesi ve araştırma profesörü olarak ve Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezi, İzmir, Türkiye'de misafir araştırmacı olarak çalışırken, DEÜ Sinir Bilimleri Bölümü'nde lisansüstü tezleri yönetmeye ve ulusal bir fon ajansı projesini ve bir IMI-AB ve Erasmus + projesinin bir bölümünü yönetmeye devam ediyorum. Yaklaşık 165 Web of Science makalesinin yazarıyım ve yaklaşık 2500 WOS atıfına ve 31 H-indeksine sahibim.

tr_TRTurkish