Vücudun zarar gören veya işlevini yitiren doku veya organının işlevlerini kısmi veya tamamen yerine getirmek üzere tasarlanmış sentetik veya işlenmiş doğal maddelerin tümüne biyomalzeme denir. Biyomalzeme bilimi; tıp, biyoloji, kimya, doku mühendisliği ve malzeme bilimi unsurlarını kapsar. İnsan sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmenin temel elemanlarından biri olup artık vazgeçilmez bir unsurlardır. Biyomalzemeler, belirli biyolojik sistemlerle etkileşime giren nesneler, yüzeyler veya yapılar olan malzemelerin bir örneğidir. Biyomalzemeler, doğal veya metalik, seramik, bileşenleri bulunan, farmasötik ürünler gibi çeşitli kimyasal yaklaşımlar kullanarak laboratuvarda sentezlenmiştir. Sağlık alanında, doğal bir işlevi yerine getirmek, geliştirmek, büyütmek ya da değiştirmek amacıyla canlı bir yapının ya da teşhis veya tedavi amaçlı medikal cihazın bir parçası haline gelirler.
Biyomalzemeye yönelik araştırmaların görünümü; laboratuvardan başlayıp klinikte - uygulamaya kadar kendi değer zincirinde gerçekleştirilmeli ve gereklilik halinde, çok sektörlü çalışmaları kapsamalıdır.
Yeni vizyon biyomalzeme çalışmalarında “biyomateryal veya biyomateryaller” yerine “bir şey için biyomateryaller” mantığı ön plana çıkaktadır. Biyomateryallerin uygulama içeriğiyle yeterli entegrasyonu, fonksiyonel bir sonuç için tüm gereklilikleri yerine getirmek için gereklidir. Bu kapsamda araştırma ve geliştirme çalışmaları, endüstri ve akademik alanlar arasında var olan denek çalışmalarını, aynı zamanda klinik ve koordinasyon alanların yanı sıra pazara giden uzun yolun üstesinden gelmek için de maddi desteğin yanında özveri gerektirmektedir.
|